Wivi Lönn–muistolaatan suunnittelukilpailu

Wivi Lönn–muistolaatan suunnittelukilpailu

Architecta eli Suomen Naisarkkitehtien Yhdistys r.y. – Finlands Kvinnliga Arkitekters Förening r.f. järjesti arkkitehtiopiskelijoille suunnatun suunnittelukilpailun Wivi Lönn -muistolaatan suunnittelusta. Muistolaatalla haluttiin kunnioittaa Wivi Lönnin merkittävää elämäntyötä ja tuoda esiin arkkitehdin ammatin naispuolisia pioneereja. Kilpailun voitti arkkitehtiopiskelija Roni Koski-Tuuri nimimerkillä Silhouette.

Muistolaatta paljastettiin liittyy NNKY:n 120-vuotisjuhlan yhteydessä. Kuvia ja tiedote tilaisuudesta:
https://www.sttinfo.fi/tiedote/arkkitehti-wivi-lonnin-muistolaatta-hotelli-helkan-seinaan?publisherId=3590&releaseId=44683618 https://www.facebook.com/YWCAfinland/photos/pcb.468058610057555/468054986724584/?type=3&theater

Kilpailun ratkaisu

Kilpailuun saapui yhteensä 12 kilpailuehdotusta. Tuomaristo piti kilpailun tasoa korkeatasoisena, mutta kolmen ehdotuksen kärki erottui kuitenkin melko selvästi. Seuraavassa käsitellään näitä kolmea parasta ehdotusta, otteet ovat kilpailulautakunnan kokouspöytäkirjasta.

Nimimerkki TAITE
Kolmiulotteinen ja arkkitehtoninen työ, jossa on nerokkaasti ja muista erottuvasti tekstit jaettu kolmelle erilliselle laatalle tekstin painoarvon mukaan. Laattojen taittelusysteemi on vinkeä, sillä laatat saadaan taiteltua yhdestä levystä. Muistolaattaideassa on jotain uutta ja raikasta. Materiaaliksi valittu kupari koettiin ongelmalliseksi mahdollisten värivalumien tähden. Kolmiulotteiset tasot mahdollistavat myös esim. pulujen pesinnän. Todettiin, että työ pitäisi irrottaa seinästä ja jatkokehittää umpinaiseksi. Myös pelkät kolme eri kokoista levyä seinästä irrotettuna ajaisivat saman asian. Lopuksi huomattiin, että työn mittakaavan olisi pitänyt olla isompi. Tekstit ja laatat jäivät liian pieniksi suhteessa rakennuksen massaan ja luettavuuteen. Todettiin, että mittakaavaa ei voi suurentaa, sillä silloin laattojen koko ylittää Helsingin kaupungin määräykset ja jouduttaisiin hakemaan rakennuslupaa työlle, mikä ei ole tässä aikataulutilanteessa mahdollista. Tästä syystä työ jätettiin lopulta kolmannelle sijalle.

Nimimerkki MUISTAEN
Tasapainoinen, rauhallinen ja kaunis sommitelma, josta Wivi Lönnin nimi korostuu hyvin. Kolmiosainen ongelmallinen teksti on osattu jäsennellä hienosti. Syvyysvaikutelma on saatu toteutettua hienovaraisesti. Kaariaihe ottaa talon huomioon. Tekstissä oli kirjoitusvirheitä, jotka on korjattava. Myös tekstien välejä on vielä hienosäädettävä. Erillinen laatta nimelle koettiin tarpeettomaksi. Pitkällisen keskustelun myötä työ pudotettiin toiselle sijalle.

Nimimerkki SILHOUETTE
Työ koostuu erillisestä Wivi Lönnin siluetista ja erillisestä suorakulmaisesta tekstilaatasta. Työ erottuu muista ja on yllätyksellinen. Se on muodonannoltaan hyvin selkeä ja tekstit on jaoteltu kauniisti ja painoarvoltaan oikein. Työ ilmentää hyvin rakennuksen aikakautta ja naiseus korostuu siluetissa, mikä sopii myös siihen, että kyseessä on Nuorten Naisten Kristillisen Yhdistyksen talo (NNKY). Laattojen taakse sijoitettu valaistus on hieno ja arvokas elementti kaamosaikaan. Todettiin kuitenkin, että sähkön saanti saattaa olla ongelmallista. Samalla todettiin myös, että sähköistys ei ole ratkaisevaa, vaan se voidaan ottaa lisäarvona, jota voidaan tutkia ja josta voidaan neuvotella. Työ todettiin kaikkein valmiimmaksi ratkaisuksi, joka ei juuri tarvitse jatkotyöstämistä. Materiaalivalinnaksi tulisi kuitenkin vaihtaa corten-teräksen tilalle omaa aikaansa enemmän kuvastava messinki. Tällä estetään valumajäljet seinässä. Laattojen tulee olla valmiiksi patinoitua messinkiä ja kirjainten kiillotettua ja lakattua messinkiä. Tekstistä on poistettava pilkku ja piste. Wivi Lönnin nimi voisi olla kapiteeleilla kirjoitettu.
Keskustelun jälkeen raati päätti yksimielisesti asettaa tämän työn ensimmäiselle sijalle.

Wivi Lönn
Olivia Mathilda (Wivi) Lönn syntyi 20.5.1872 Tampereella, panimomestari Wilhelm Lönnin ja hänen puolisonsa Mathildan toisena lapsena. Koulunsa hän kävi Tampereella ja opiskeli arkkitehdiksi 1890-luvulla, jolloin naisia hyväksyttiin rakennusalan kouluihin vain poikkeusluvalla. Wivi Lönn kirjoittautui vuonna 1891 oppilaaksi Tampereen teollisuuskoulun rakennusosastolle. Valmistuttuaan sieltä seuraavana vuonna Wivi Lönn opiskeli ylimääräisenä oppilaana arkkitehtiosastolla Polyteknillisessä opistossa (myöh. TKK) kolmen lukuvuoden ajan. Opiskeluaikanaan Wivi Lönn harjoitteli Onni Tarjanteen ja Lars Sonckin toimistoissa. Hän valmistui arkkitehdiksi vuonna 1896.
Wivi Lönnin aloittaessa opintonsa vuonna 1895 Suomessa oli jo valmistunut kolme naisarkkitehtia. Wivi Lönn oli kuitenkin ensimmäinen suomalainen oman arkkitehtitoimiston perustanut nainen. Hänen ensimmäinen toteutunut rakennussuunnitelmansa oli Tampereen tyttökoulun päärakennus (1898). Tampereen kaudellaan Lönn piirsi useita koulu- ja opistorakennuksia myös muualle Suomeen, mm. Mikkelin yhteiskoulun ja Ebeneser-lastentarhaopiston Helsinkiin.
Wivi Lönn osallistui menestyksekkäästi arkkitehtikilpailuihin ja voitti mm. useita kutsukilpailuja. Hän oli taitava rakennussuunnittelija ja laski itse kattotuolien, palkkien ja kupolien rakenteet. Merkittävää on, että esimerkiksi yhteistyössä Armas Lindgrenin kanssa Wivi Lönn suunnitteli nimenomaan rakenneratkaisut eikä ornamentteja. Heidän yhteisten suunnitelmiensa pohjalta on toteutettu Helsingin Uusi Ylioppilastalo ja Tallinnan Estonia-teatteri.
Vuodet 1911-18 Wivi Lönn asui Jyväskylässä Seminaarinmäellä, missä on useita hänen suunnittelemiaan puurakenteisia asuintaloja. Tällä kaudella Wivi Lönn suunnitteli myös laajalla kirjolla rakennuksia Johan Parviaisen Tehtaille Säynätsaloon, mm. toimistotalon, lastentarhan, koulun, vanhainkodin, sairaalan ja henkilökunnan asuntoja.
Vuonna 1918 Wivi Lönn muutti Helsinkiin. Hänen tämän kauden päätyönään voitaneen pitää NNKY:n rakennusta Helsingin Rautatiekadulla (nyk. Hotelli Helka). Se on suunniteltu yhdessä arkkitehti Aili-Salli Ahteen kanssa vuonna 1927. Rakennuksen valmistuttua Wivi Lönn muutti yhteen asunnoista ja asui siellä kuolemaansa asti vuonna 1966.

Wivi Lönn ja Architecta
Architecta eli Suomen Naisarkkitehtien Yhdistys r.y. – Finlands Kvinnliga Arkitekters Förening r.f. perustettiin vuonna 1942. Architectan syntysanat lausuttiin 20.5.1942 Wivi Lönnin 70-vuotissyntymäpäivillä Elsi Borgin ateljeessa Helsingissä. Koolla oli 46 naisarkkitehtia eri puolilta Suomea juhlimassa Suomen arkkitehtuurin Grand Old Ladya.
Architectan perustamisesta päättävä kokous pidettiin 3. marraskuuta 1942 Helsingin Seurahuoneella. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Aili-Salli Ahde-Kjäldman.

Linkkejä Wivi Lönnin elämänkertatietoihin:
http://www.mfa.fi/arkkitehtiesittely?apid=3839
http://www.kirjasto.oulu.fi/wivilonn/johdanto.html
Yllä oleva tiivistelmä perustuu pitkälti jälkimmäisen linkin tekstiin, jonka on laatinut arkkitehti Kari Kanniainen. Näiltä sivuilta löytyy linkit moniin Wivi Lönnin kohteista otettuihin valokuviin, mm. NNKY:n rakennukseen Helsingissä.