ARCHITECTA JÄSENKIRJE 1/2016

Hyvää ja energistä uutta vuotta kaikille architectoille!

EKSKURSIO KIRKKOHALLITUKSEN KAPPELIIN

Kevään ensimmäinen ekskursio tehdään Kirkkohallituksen uusiin toimitiloihin rakennettuun kappeliin. Tapaamme tiistaina 2.2.2016 klo 17 rakennuksen edessä osoitteessa Eteläranta 8 (Kauppahallia vastapäätä). Kohteen esittelee kirkkohallituksen asiantuntija Juha Luodeslampi. Ekskursion jälkeen jatkamme omakustanteisilla kahveilla Kiseleffin talossa sijaitsevan Kahvila Köketin viinibaarissa, osoite Aleksanterinkatu 28. Kahvittelun lomassa jatkamme arkkitehti Marja Wirran haastattelua. Arkkitehtitoimisto Erkki ja Marja Wirta on erikoistunut sairaalasuunnitteluun. Marja Wirta on arkkitehti jo kolmannessa polvessa ja sarjaa jatkaa myös hänen tyttärensä.

Kappelin taiteellisen kokonaisuuden ovat suunnitelleet kuvataiteilija Jaakko Niemelä ja kuvanveistäjä Helena Hietanen. Tilassa on kolme oleellista elementtiä: valaiseva katto, lasiseinät videoineen ja alttariseinä krusifikseineen. Kappelin valaistus ja ilme muuntuvat kirkkovuoden ja vuodenaikojen mukaan. Kappelin lasiseinät ja ulkoikkuna ovat älylasia, joiden läpinäkyvyyttä voidaan muuttaa. Niihin heijastetaan neljällä videoprojektorilla erilaisia kuva-aiheita: raamatunlauseita, heijastuksenomaisia valoja tai lähes abstrakteja hitaasti liikkuvia luontokuvia. Videokuva näkyy kappelitilan lisäksi myös ulos ja heijastuu ja monistuu vieressä sijaitsevan aulan lasipintoihin.Kappelin keskeinen kiintopiste on alttari ja siihen liittyvä Kansallismuseosta saatu krusifiksi. Krusifiksi valaistaan edestäpäin hienovaraisesti, ja taustan seinäpinnan väriä voidaan muuttaa liturgisten värien mukaan. http://www.hs.fi/kulttuuri/a1410754069733

Tulevasta ohjelmasta tarkemmin seuraavassa jäsenkirjeessä. Seuratkaa myös yhdistyksen kotisivuja www.architecta.fi , jossa myös on luettavissa jäsenkirjeet.