Näyttelyjä

Näyttelyjä

Pariisin näyttely 1978 Les femmes architectes exposent oli kansainvälinen naisarkkitehtien näyttely Pompidou- keskuksessa. Architectalla oli näyttelyssä 30 paneelia. Osaston pystyttivät Anja Hakanen, Kaarina Lehtonen ja Eva-Karin Wilkko-Antell.
Esillä oli 20 suomalaista naisarkkitehtiä. Wivi Lönnin, Märta Blomstedtin, Elsi Borgin ja Aino Marsio-Aallon töistä esitettiin historiallinen katsaus. Lisäksi esillä oli mm Elissa Aallon, Signe Hornborgin, Elia Heikelinin, Kaija Sirénin ja Raili Pietilän töitä.

40-vuotisjuhlaa varten 1982 kerättiin aineistoa naisarkkitehdeistä ja järjestettiin Helsingin Taidehallissa varhaisimpia naisarkkitehtejämme esittelevä näyttely, joka kiersi useissa Suomen kaupungeissa, mm. Tampereella, Kotkassa, Vaasassa ja Kuopiossa. Aineiston pohjalta Rakennustaiteen museo rakensi myöhemmin näyttelyn Profiles, Pioneering Women from Finland. Tämä näyttely oli esillä Suomen Rakennustaiteen museon lisäksi lukuisissa museoissa ulkomailla mm. USA:ssa New Yorkissa, Ithacassa, Washingtonissa, Clemsonissa, Chigagossa, Duluthissa ja Ann Arborissa sekä Kanadan puolella Torontossa vuosina 1984-85. Euroopassa näyttely kiersi mm. Tukholmassa 1986, Edinburgissa 1989, Hampurissa 1992, Dublinissa 1993 ja Pariisissa 1999.

Naisjärjestöjen Keskusliiton tapahtumassa 1990 ”Ilo olla Nainen” Wanhassa Satamassa Architectalla oli oma osasto.

Naisjärjestöjen Keskusliiton jäsenenä Architecta osallistui äänioikeuden 100-vuotisjuhlien ”100 vuotta naisten ääniä ja toimintaa”- näyttelyyn Helsingissä Jugendsalissa 6.9-15.10.2006.Architectan edustajana näyttelyn työryhmään osallistui Leena Tuokko.
Architecta esitti näyttelyssä historiaa Wivi Lönnin ja Salme Setälän töillä. Architectan seminaaripäivänä 27.9.2006. esiintyivät professsori Aija Staffans sekä arkkitehdit Kirsti Sivén ja Saija Hollmén. Lisäksi esitettiin YLE:ltä ostettu DVD-kopio Wivi Lönnin elämästä. Puhetta johti Anne Jarva. Aija Staffans kertoi arkkitehtuurin ja yhteiskuntasuunnittelun tutkimuksesta. Kirsti Sivén esitteli Loppukiri-senioritaloa. Saija Hollmén esitteli Senegalin Rufisquen kaupungin naistentaloa (Punaista taloa), jonka suunnitteluryhmään kuuluivat myös Jenni Reuter ja Helena Sandman. Loppukiri ja Punainen talo olivat myös kuvina esillä näyttelyssä

Architecta osallistui 2011 Naisjärjestöjen Keskusliiton satavuotisjuhlanäyttelyyn 100 vuotta naisten elämää ja tekoja. Näyttely kertoi naisten tasa-arvon historiasta Suomessa ja esitteli naisjärjestöjen vuosikymmenien uurastusta sen eteen, että suomalaiset naiset saisivat oman huoneensa, oikeudenmukaisen tilan yhteiskunnassa.
Näyttelyn sisältönä oli yksittäisten merkittävien naisten elämäntöiden esittely. Architectaa ja suomalaista naisarkkitehtia edusti näyttelyssä Pirkko Ilonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *